Online számla 3.0 és kapcsolódó változások

Online számla 3.0 és kapcsolódó változások

Általános paraméterek / Bizonylatok változása

 

clip0180

 

 

A NAV xsd 3.0 online számla rendszer elvárja a mentes értékesítések esetén, hogy az a felküldés során meghatározott kódok szerint legyen besorolva. Ahhoz, hogy ezt a program el tudja végezni, a kódoláshoz szükséges, hogy a képernyő képen, illetve a felsorolásban látható értékesítési esetekhez a Törzsadatok / Áfa típus menüpontban felvettek közül válasszon. Ez azt is jelenti, hogy a számlán megjelenő rövidítés akár eltérhet a NAV által elvárt kódoktól, hiszen az áfa kulcs rövid és hosszú nevét Ön határozhatja meg, illetve vannak bizonyos jogszabályi elvárások is. Így például a közösségen belüli értékesítések esetében a számlának tartalmaznia kell a "Fordított adózás" szöveget. Ez azt is jelenti, hogy ugyanazt az áfatípust akár több mentes értékesítéshez is rendelheti, a számla készítésekor a kötelezően választandó értékesítési cél (Belföldi értékesítés, Közösségen belüli értékesítés, Harmadik országba történő értékesítés, Fordított ÁFÁ-s bizonylat) alapján figyelésre kerül az áfatípus és így a helyes NAV által elvárt kód kerül felküldésre.

 

közösségen belüli termék értékesítés

harmadik országba történő termék értékesítés

közösségen belüli szolgáltatás nyújtás ÁFA tv. 37. § esetén

közösségen belüli szolgáltatás nyújtás ÁFA tv. 37. § alá nem tartozó ügylet esetén

fordított adózás

alanyi adómentes

tárgyi adómentes

különbözet szerinti adózás (NAV xsd 2.0 szerint az átmeneti időre)

szolgáltatás (pl.: személyszállítás belföldi útszakaszra), ami mentes az adó alól

szolgáltatás (pl.: személyszállítás külföldi útszakaszra), ami áfa hatályán kívüli

különbözet szerinti adózás utazási irodák (NAV xsd 3.0 verziótól)

különbözet szerinti adózás használt cikkek (NAV xsd 3.0 verziótól)

különbözet szerinti adózás műalkotások (NAV xsd 3.0 verziótól)

különbözet szerinti adózás gyűjteménydarabok és régiségek (NAV xsd 3.0 verziótól)

 

Vizsgálja meg a beállításokat! A NAV xsd 3.0 formátum élesítésekor az itt megadottak szerint fog történni az adómentes tételek küldése! Csak ahhoz kötelező választania az áfatípusok közül, amelyeket ténylegesen használ is. Ez alól technikai okokból kivétel a belföldi fordított adózású bizonylat. Erről bővebben a következő bekezdésben olvashat.

 

A szoftver az olyan 0% áfakulcsú tételekre, amelyek nem kerültek hozzárendelésre valamelyik itt felsorolt típushoz, viszont a bizonylat kiállításakor használatban vannak, az ellenőrzés során hibát jelez és a véglegesítést nem engedélyezi!

 


 

Új ÁFA típusok felvétele és a paraméterekhez történő hozzárendelése

 

A NAV online bővített adattartalom miatt szükségessé vált a közösségen belüli szolgáltatásnyújtás megbontása. Ehhez a következő lépésekben tudja a szükséges beállításokat megtenni.

 

Az alábbiakat akkor is végezze el, ha közösségen belüli szolgáltatásnyújtást nem számláz, de belföldi fordított adózású bizonylatokat viszont állít ki.

 

 

Törzsadatok/ÁFA típusok

 

clip0174

 

clip0175

 

 

Az alábbi ÁFA típust csak akkor hozza létre és állítsa be, ha eddig nem állított ki közösségen belüli szolgáltatásról számlát, vagy akkor, ha állított ki, de a normál „Fordított adózás” típus volt hozzá megadva.

Ha például „ÁFA hatályán kívüli szolgáltatás” volt eddig megadva a Közösségen belüli szolgáltatás nyújtás ÁFA típushoz, akkor nem szükséges az alábbi új típust létrehozni és így beállítani sem:

 

clip0176

 

clip0177

 

 

A fenti ÁFA típusokat az Általános paramétereken belül a következők szerint kell beállítani.

 

clip0172

 


 

Törzsadatok / Cikkek változása

 

A helyes kód összerendeléshez azoknál a cikkeknél (Törzsadatok/Cikkek), amelyek közösségen belüli szolgáltatásra is vonatkoznak állítsa be, hogy az Áfa tv. 37. §-a alá tartozik vagy sem:

 

clip0167